Protestantse Gemeente Helvoirt-Haaren

Kerk-zijn in Brabant
Taizéviering
zaterdag 24 juni 2023
met als thema ‘Goedheid’


GOEDHEID
Goedheid is een begerenswaardige kwaliteit. Het is betrouwbaar, aangenaam, vriendelijk, voorbeeldig en welwillend. Er zijn verschillende definities voor ‘goedheid‘. Een mooie omschrijving komt uit het boek van Piero Ferzucci: ‘The power of Kindness‘. Goedheid tonen is een essentiële manier om ons eigen leven en dat van anderen betekenis te geven. Goedheid stelt ons in staat beter met anderen te communiceren, meer mededogen met onszelf te hebben en ook om een positieve kracht in het leven van mensen te zijn. Goedheid heeft haar ware bron diep van binnen en hoewel sommige mensen van nature goedheid hebben, is het iets dat iedereen uit vrije keuze kan ontwikkelen.
Er zijn vele spreekwoorden en gezegdes over Goedheid.
Hieronder een paar mooie voorbeelden van Lao Tse, China (600 v. Chr.):
Goedheid in woorden schept vertrouwen.
Goedheid in denken schept diepzinnigheid.
Goedheid in geven schept liefde.
En het bekende gezegde: Niet het vele is goed, maar het goede is veel!
Of zoals de afbeelding hieronder aangeeft:
Een goede daad gaat nooit verloren.
Wie zaait, oogst vriendschap.
Wie vriendelijkheid plant, verzamelt liefde.
Vanuit die goedheid brengen wij u dit door het zingen van de mooie vierstemmige Taizéliederen die door de herhalingen diep tot ons doordringen. Ook zullen mooie toepasselijke teksten in de viering een belangrijke plaats innemen.
We nodigen u graag uit voor de oecumenische Taizéviering, georganiseerd door de ‘Stichting Taizé Helvoirt’ in nauwe samenwerking met het Taizékoor ‘Lumen Cordium’ en ondersteund door instrumentalisten.
Plaats: Oude St. Nikolaaskerk aan de Van Grevenbroeckstraat/Torenstraat te Helvoirt
18.30: Welkom
18.45: Inzingen met het Taizékoor
19.00: Aanvang
Entree gratis. Na de viering staat achter in de kerk een mandje voor uw vrijwillige gift.
Voor meer informatie: www.taizehelvoirt.nl
Informatie over Taizé

Taizé is een middeleeuws dorpje in Bourgondië (Frankrijk) gebouwd rond de kerk uit de 11e eeuw. In 1940 stichtte broeder Roger een oecumenische gemeenschap die nu wereldwijd bekend is. Ze zijn met ca. honderd onder wie zeven Nederlandse broeders, afkomstig uit meer dan dertig landen en tot verschillende kerken behorend, proberen zij een teken van verzoening te zijn tussen verdeelde christenen en volken. Door het internationale en oecumenische karakter van de gemeenschap proberen de broeders van Taizé te stimuleren wat de mensen bindt, in plaats van wat hen scheidt. Ieder jaar komen tienduizenden jongeren vanuit de hele wereld in de Verzoeningskerk van Taizé bijeen.

Taizé-viering

De Taizé-viering is een oecumenisch initiatief en heeft tot doel elkaar op een inspirerende wijze te ontmoeten. Een Taizé-viering is een meditatieve viering van ongeveer een uur met weinig gesproken woord, lange stilte, lichtritueel en veel zang. De essentie is: rust en ruimte vinden om bij jezelf te komen. De gedachte van het vele herhalen van de korte liederen is dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn plaatsvindt en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen naar God.